domingo, 23 de enero de 2011

QUE NO OFEGUIN LES NOSTRES VEUS...


Estàn predint el "colapse" de la Seguretat Social desde fa molts anys.Al 1.995, Herce había pronosticat que el sistema de pensions públic tindría cap l'any 2000 un dèficit del 0,62% del Producte Interior Brut. Arriva el 2.000 i no hi ha cap dèficit, sinò superàvit.Aquest "expert" va dir que el dèficit arrivaría al 2005. En aquell any hi va haver superàvit.
Estàn en perill les pensions públiques? Els experts econòmics que no estàn d'acord amb aquest suposat perill, es podría dir, que estàn vetats en els mitjans de comunicació de masses.
Les veus que atemoritzan que en quaranta anys tindrem un cotitzant per pensionista, basen aquest ratio en plantejaments questionables.Diuen que el nombre de pensionistes es doblarà, però asumeixen que el nombre de cotitzants continuarà igual, cosa absurda per una altre part.Ara mateix, el percentatge de la població que treballa i cotitza és del 59,8% de la població (2009). i aixó com a resultat del baix percentatge de dones en el mercat de treball (un dels més baixos de la Unió Europea). Resulta inpensable que aquest percentatge no augmenti, ja que és més probable que el percentatge de la dona en el mercat del treball s'anirà semblant al percentatge existent de promig de la Unió Europea, i així el percentatge de la població adulta que treballa i cotitza a la Seguretat Social arrivarà a ser del 70% o 75%. Aixó vol dir que el nombre de cotitzants per pensionista serà molt més gran del que alguns "experts" vaticinen.

Font: Vicenç Navarro, Catedràtic d'Economía Aplicada de la Universitat de Barcelona; Catedràtic de Cièncias Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra; Professor de Polítiques Públiques en l'Universitat de Baltimore. Dirigeix l'Observatori Social d'Espanya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario